fredag den 6. november 2009
Besøg min nye blog:
Som de fleste af jer sikkert ved, så har jeg forladt UNDP og Syrien til fordel for en ny stilling med Dansk Røde Kors i Sydsudan. Traditionen tro er der allerede en ny blog klar.
mandag den 14. september 2009
En tur ud af Damaskus
I august kom jeg endelig på en tur ud af Damaskus med arbejdet. Formålet var at besøge to af de projekter jeg arbejder med, for at se hvor langt vi er nået i arbejdet og deltage i en workshop om tørke.
Den første dag blev brugt i Deir Ezzor, en by midt i den syriske ørken mest kendt for olie og Eufrates floden. Jeg var en tur henne og se den gamle handelsgade som UNDP arbejder på at restaurere, jeg besøgte et træningscenter styret af UNDP og sidste besøg var på kommunekontoret hvor vi arbejder på at åbne et kontor for borgerservice.
Som altid er de mest interessante oplevelser dem man får efter arbejdstid, hvor vi gik en tur hen over den flotte hængebro i Deir Ezzor og fik en dejlig middag på Eufrates flodens bred. Her fik jeg serveret en vandpibe med et rigtig æble på top!
På turens anden dag tog vi til Raqqa startende med et besøg til det nyrenoverede borgerservice kontor og så et besøg hos guvernøreren af Raqqa i hans fuldstænding overdrevet indrettet kontor. Endelig deltog jeg i en meget lang og kedelig workshop om tørke hvor parlamentsmedlemmer og fagforeningsfolk skiftes til at pege fingre af hinanden – yderst produktivt....
Det var dog dejligt at komme ud af Damaskus for en gangs skyld.
onsdag den 3. juni 2009
Endnu en weekend i Beirut...
Derfor mente jeg, at det var bedst at 'skynde' mig at tage en weekend i dette fantastiske land. Beirut er en storby som det fleste, og jeg vil lade billederne tale for sig selv:
Ved Gemmayzeh ligger downtown med den berømte Al-Omari moske, også kendt som Den Blå Moske. Moskeen er bygget af Rafik Hariri, tidligere premierminister som blev rig på genopbygningen af Beirut efter krigen og som gjorde sig lidt for upopulær hos det syriske regime og mistede livet ved en bilbombe i 2005.
Den egentlige grund til at jeg tog til Beirut denne weekend var for at mødes med en god veninde fra Bangladesh, norske Nina. Jeg har faktisk ikke set hende siden jeg rejste fra Bangladesh i 2004, så det var et dejligt gensyn der blev fejret med både rødvin og vandpibe.
Syrisk bryllup
Som I sikkert kan gætte kunne jeg ikke tage billeder af bruden. Jeg klarede dog at få et par billeder af den imponerende kage!
mandag den 1. juni 2009
Forårsfornemmelser
I april var jeg heldig nok at modtage en invitation til et besøg på Tishreen paladset hvor Syriens førstedame, Asma Al-Assad, har kontor. Mødet var i forbindelse med det NGO projekt jeg arbejder på (se tidligere indlæg) – et projekt som førstedamen støtter meget aktivt. Det var noget af en oplevelser at møde så bemærkelsesværdig en kvinde og at besøge Tishreen paladset hvis store porter jeg kører forbi hver dag på vej på arbejde.
I maj måned blev jeg så sat til at styre et projekt vi har sammen med det syriske parlament. Det går kort og godt ud på at hjælpe parlamentsmedlemmerne til at blive bedre til deres job. 70 % af alle medlemmer kan ikke finde ud af bruge en computer, så vi arbejder blandt andet på at lære dem at bruge det elektroniske bibliotek vi har udviklet til dem. I forbindelse med overdragelsen af projektet blev jeg inviteret på en rundvisning af parlamentet. Det er en utrolig flot bygning og noget af en oplevelse.
Desværre havde jeg ikke mulighed for at dokumentere besøgene til nogle af de højest instanser i landet. Som trøst kan jeg istedet vise billeder fra den bedste oplevelse jeg har haft dette forår nemlig mit besøg hjemme. Danmark i maj er jo noget helt specielt og jeg må indrømme at en sommerdag i maj kan give selv mig et lille stik af hjemve. En følelse der blot blev forstærket af de dage jeg havde sammen med min dejlig nevø og niece...
tirsdag den 17. marts 2009
Lang weekend i Libanon
Det meste af fredagen blev brugt i Beirut på jagt efter et biludlejningsfirma der var bare en smule pålidelig. Man forsikrer tydeligvis ikke udlejningsbiler her, så det tog os noget tid at finde et sted hvor det med småt ikke indebar total bankerot for os alle tre i tilfælde af uheld eller tyveri. Sidste på eftermiddagen lykkedes det dog os at få en bil og komme ud af Beirut. Libanon er et meget lille land og det er utrolig nemt at komme omkring. Vi kørte op i bjergene med flot udsigt til sneklædte bjerge på den ene side og Middelhavet på den anden side. Vi stoppede undervejs i Deir al-Qamar, en hyggelig lille landsby for at spise og købe forsyninger, før vi kørte videre til El Barouk hvor indgangen til Chouf naturreservat ligger. Roheet havde bestilt værelse på et lokalt gæstehus og vi var forberedt på det værste og blev derfor utrolig positiv overrasket da det viste sig at være et lækkert sted istandsat af USAid – noget godt har amerikanske penge gjort i regionen. Den hjemmelavet aftensmad var helt i top og morgenmaden næste morgen gav os al den energi vi havde brug for til dagens tur.
Næste dag kørte vi videre og med stop i Beit Eddin – et flot gammelt palads – og et vådområde (Bob er interesseret i sådanne ting) endte vi i BaalBek. Udover at være Hezbollah område med masser af tegn derpå er der et flot og imponerede ruinkompleks i Baalbek. Sjovt nok løb jeg ind i to kollegaer fra vores regionale kontor det – så ved man at man har været for længe i Mellemøsten! Sidste nat blev brugt i Beirut og mandag morgen blev det til tre timers power shopping – man skal jo nyde at være i en rigtig vestlig storby...
Petra - et af verdens nye vidundere...
tirsdag den 24. februar 2009
At arbejde med civilsamfundet i Syrien
Syrien har en lang og stolt tradition for velgørenhedsarbejde. Landet har et stort antal velgørenhedsorganisationer der arbejder med forskellige marginaliserede grupper rundt omkring i landet. Indenfor de sidste 6-7 år er der blomstret en ny type organisationer op nemlig udviklingsorienteret organisationer eller nærmere bestemt NGOer. Disse organisationer fokuserer på mere langsigtede mål og opbygning af folks kapaciteter til selv at deltage i landets udvikling. I et mere malerisk sprog så arbejder velgørenhedsorganisationerne med at give kvinder og mænd fisk mens NGOerne giver folk en fiskestang og lærer dem hvordan de kan fiske. Endeligt, at der de organisationer der arbejder med ”de nye fiskeres” rettigheder til at fiske – advocacy organisationerne såsom miljøorganisationerne.