tirsdag den 24. februar 2009

At arbejde med civilsamfundet i Syrien

Jeg kom til Syrien for et år siden for at arbejde som program officer hos FN’s Udviklingsprogram (UNDP) i Damaskus. Mit arbejdsområde ligger indenfor blandt andet civilsamfund. Før jeg kom til Syrien arbejdede jeg med civilsamfundet i Nepal hvor omstændigheder er en næsten direkte modsætning til Syrien. Efter 12 års borgerkrig fungerer staten knap nok udenfor de større byer og civilsamfundet udfylder statens rolle på de fleste områder. I Syrien er billedet meget anderledes. Ved første blik kan det være svært at få øje på civilsamfundet og de forskellige organisationer indenfor dette områder. Men der er ingen tvivl om at det er der og det er meget aktivt. Civilsamfundet i Syrien er kendetegnet ved at være nuanceret og mangfoldigt både i forhold til geografisk placering, arbejdsområder, professionalisme and bånd til lokalsamfund.

Syrien har en lang og stolt tradition for velgørenhedsarbejde. Landet har et stort antal velgørenhedsorganisationer der arbejder med forskellige marginaliserede grupper rundt omkring i landet. Indenfor de sidste 6-7 år er der blomstret en ny type organisationer op nemlig udviklingsorienteret organisationer eller nærmere bestemt NGOer. Disse organisationer fokuserer på mere langsigtede mål og opbygning af folks kapaciteter til selv at deltage i landets udvikling. I et mere malerisk sprog så arbejder velgørenhedsorganisationerne med at give kvinder og mænd fisk mens NGOerne giver folk en fiskestang og lærer dem hvordan de kan fiske. Endeligt, at der de organisationer der arbejder med ”de nye fiskeres” rettigheder til at fiske – advocacy organisationerne såsom miljøorganisationerne.

Det er en meget positive udvikling for civilsamfundet i landet og UNDP er meget interesseret i at støtte denne proces og disse nye organisationer. Af denne grund har UNDP startet et samarbejdet sammen med the Syrian Trust for Development, en nyetableret lokal NGO. Sammen arbejder vi på at udvikle strukturen for en platform for landets udviklingsorganisationer. Det har været en lang og hård proces og vi er stadig blot i opstartsfasen. Ideen er at give disse organisationer en mulighed for at samles for at netværke, diskuterer udviklingsproblematikker og lære fra hinanden og andre.

Det er vigtigt at en sådan platform er styret af medlemmerne, servicerer medlemmerne og at landet NGOer ser platformen som et nyttigt redskab til deres udvikling som udviklingsorganisationer. Vi har derfor arbejdet hårdt gennem hele sidste år for at mødes med masser af organisationer og snakke med dem om deres ønsker til en platform og på den måde sikre at disse er reflekteret i designet af platformen.

I december måned havde vi en stor national dialog workshop med mere end 30 udviklingsorganisationer. Dagen blev brugt på at diskutere platformen og hvilke behov hos landets NGOer en sådan skulle opfylde. Udfaldet af denne workshop er nu blevet til et 3-årigtprojekt som igen skal diskuteres med landet NGOer d. 23. februar i Homs, hvor vi håber på deltagelse fra mere end 50 organisationer.
Gennem disse tre år vil vi arbejde på at skabe strukturen af platformen inklusiv kriteria for medlemsskab, ledelsesstrukturer og registrering hos regeringen. Ydermere skal platformen tilbyde flere forskellige ydelser til medlemmerne. Først og fremmest vil vi fokuserer på at etablerer netværk indenfor udviklingsrelevante områder såsom kvinderettigheder, miljø, etc. Temaerne bestemmes selvfølgelig af medlemmerne selv alt efter interesse og arbejdsområder. Disse netværk kan give NGOerne en mulighed for at mødes og diskuterer og lære.

Civilsamfundet i Syrien er meget spredt og sammensat. Ofte er de enkelte organisationer ikke klar over eksistensen af andre organisationer trods det at de arbejder indenfor samme område. Dette blev klart for os gennem mange af vores møder sidste år hvor flere organisationer fandt sammen og startede forskellige former for samarbejde på mere eller mindre formel måde. Etableringen af tematiske netværk vil forstærke denne trend og er derfor af høj prioritet for landets NGOer.

Et andet vigtigt område vi vil arbejde med at opbygning og udvikling af graden af professionalisme hos organisationerne. Som med mange nyetableret organisationer er Syriens NGOer oftest skabt af en eller to person der har fundet sammen for at have en positiv indflydelse på udviklingen i deres lokalområde. Viljen og interessen er der men ofte mangler der kendskab til at styre udviklingsprojekter, søge om midler og afrapportering til donorerne. Også her kan platformen støtte gennem kapacitetsopbygning af organisationerne og hjælp til at søge midler.

Alt i alt er dette et meget spændende projekt. Det sidste år har været meget interessant i forhold til at have mulighed for at arbejde tæt med disse organisationer, lære om det miljø de arbejder i og høre om vil muligheder og udfordringer landets udviklingsorganisationer står overfor. Det har været hårdt arbejde at udvikle dette 3-årige projekt der forhåbentlig starter til foråret og vi har ofte været nødt til at ændre visse ting takket være input fra NGOerne. Dette betyder dog at vi er sikre på at denne platform er direkte baseret på ønsker og behov fra de fremtidige medlemmer, nemlig landets udviklingsorganisationer.
Dette er blot de første spæde skridt på en lang vej. Det er ikke nogen hemmelighed at få ting bevæger sig hurtigt i dette land. Ligesom Rom ikke blev bygget på en dag ligeledes vil denne platform tage tid at bygge. Jeg har stadig et år tilbage hos UNDP i Syrien men får desværre ikke mulighed for at føre dette projekt helt til dørs. Sådan er livet for en udviklingsarbejder dog og forhåbentlig vil platformens hjemmeside være etableret før jeg rejser så jeg kan følge med fra afstand…

Ingen kommentarer: